Blog: Nationale Dyslexie Conferentie

Informatiebijeenkomst 10 april over ICT-hulpmiddelen bij dyslexie
12/03/2019
Bijeenkomst over Inspectierapport dyslexieverklaringen
09/05/2019
Toon alles

Blog: Nationale Dyslexie Conferentie

Vorige week waren wij met enkele collega’s naar de Nationale Dyslexie Conferentie! Naast wetenschappelijke inzichten en startende onderzoeken op het gebied van dyslexie, was er ook aandacht voor praktische handvatten om in de praktijk mee aan de slag te kunnen. Hiervan willen wij graag enkele met jullie delen.

Een brief aan mijn leraar

Tijdens de plenaire opening werd een film getoond waarin het kind centraal stond. Ervaringen van kinderen, in verschillende leeftijden, vertelden zelf wat zij nodig hebben om in de klas goed mee te kunnen komen. De film had als titel ‘een brief aan mijn leraar’. Mocht je nieuwsgierig zijn: https://www.youtube.com/watch?v=5yBLl1f8wts

Tips voor leesbevordering

Eén van de deelsessies werd gegeven door Roos Wolters. Zij is werkzaam als onderzoeker naar lezen en leesgedrag binnen de Stichting Lezen. Zij ziet het belang in van de vertaling van uitkomsten van onderzoek naar relevante aanknopingspunten voor de leesbevorderingspraktijk. Wij willen graag wat tips hieruit met jullie delen.

Lezen kan je leven verrijken. Het opent deuren naar nieuwe werelden en brengt je op plekken waar je anders niet gauw komt. Lezen verbetert niet alleen je woordenschat en leesvaardigheid, maar vergroot ook het inzicht in jezelf en anderen.

Kinderen met dyslexie ervaren problemen in het lezen, wat vaak leidt tot een afname in leesplezier. Toch blijkt dat juist bij dyslecten leesmotivatie-interventies het beste werken (Van Steensel, et al. 2016). Dus: hoe vergroten wij het leesplezier?

De sleutel tot leesplezier = kies de juiste boeken en introduceer ze goed!

Hieronder boekentips die wij graag met jullie willen delen.

vanaf 10 jaar

 30 gevaarlijke verhaallijnen. 30 minuten om te ontsnappen.
Overleven of sterven? De keuze is aan jou, jij bepaalt de afloop…

Je zit strak vastgesnoerd in je stoel aan boord van een kogeltrein. Het spoor gaat zo steil de berg op dat het gangpad bijna verticaal omlaag loopt. Als de trein versnelt tot topsnelheid, glipt een passagier uit zijn stoel en glijdt razendsnel naar het uiteinde van het gangpad. Dit zal ongetwijfeld zijn dood betekenen. Maak je jezelf los om hem te redden of blijf je in je stoel?

Elk hoofdstuk eindigt met zo’n allesbeslissende vraag, die tot je redding of je ondergang kan leiden. Zo ontstaat jouw eigen verhaal. Gevaar op grote hoogte is het eerste deel van een superspannende serie voor kinderen vanaf tien jaar, bomvol levensechte personages, waanzinnige actiescènes en unieke, door de lezer zelf te bepalen verhaallijnen.

 

 

Vanaf 8 jaar

Is jouw kind ook niet zo´n enthousiaste zelf-lezer, dan is deze nieuwe boekenserie echt een aanrader. Poptropica hoort bij de gelijknamige online game voor Nintendo, bedacht door Jeff Kinney, de auteur van Dagboek van een loser. Er is zelfs een heel online platform voor Poptropica fans.

 

Het verhaal draait om Mya, Boyan en Jordy, die nadat hun luchtballon in een storm terechtkomt, landen op een tropisch eiland in Poptropica, het verborgen eilandenrijk. Een eilandenrijk waar dodo’s, sabeltandtijgers leven, maar ook een groep wilde Vikingen. Toevallig komen ze in het bezit van een mysterieuze, interactieve landkaart, die hen helpt in hun zoektocht terug naar huis. Maar de duistere Octavius heeft andere plannen met de landkaart en probeert de landkaart in handen te krijgen. Lukt het ze om Octavius uit te schakelen en vinden de drie ooit hun weg naar huis?

 

Vanaf 10 jaar

Herres vader vertrekt naar het Amazonewoud om hun bijzondere buurman meneer Teunissen te redden. Herre blijft achter bij zijn overbezorgde moeder. Hij mag van haar niet eens naar het kleuterspeeltuintje! Herre wil dat alles weer normaal wordt en besluit zijn vader zo snel mogelijk terug te halen. Samen met zijn vriendin Mint reist hij zijn vader stiekem achterna. Zal Herre zijn vader en meneer Teunissen in de uitgestrekte, gevaarlijke jungle vinden?

Een ontzettend leuk, spannend avonturenverhaal. Het verhaal leest lekker vlot en is nooit saai, Herre valt van het ene in het andere bizarre avontuur. De personages zijn uitstekend uitgewerkt. Herre is een actief, opgewekt jongetje waar kinderen zich prima in kunnen verplaatsen. Het verhaal is geïllustreerd met grappige, vrolijke grijsgetinte tekeningen die goed bij de tekst aansluiten. 

 

 

Vanaf 10 jaar

De Tovenaars van Ooit is het eerste deel van de langverwachte nieuwe serie van Cressida Cowell, auteur van de internationale bestsellerreeks How to Train your Dragon (Hoe tem je een draak).

Xar is de jongste zoon van de koning van de Tovenaars en de enige van zijn stam zonder magie. Wanneer hij erachter komt dat Wens, de rebelse dochter van de koningin van de Krijgers, een magisch object verborgen houdt, heeft Xar er alles voor over om dat in handen te krijgen. Maar de Tovenaars en Krijgers leven al jarenlang op voet van oorlog met elkaar. En dan loert er ook nog een ander gevaar: de zwarte magie van de heksen – waarvan werd aangenomen dat die was verdwenen – is teruggekeerd…
De Tovenaars van Ooit heeft alle ingrediënten van een echte Cowell-boek: humor, een fantasierijke wereld en treffende personages.                                                        

 

 

101 kindervragen aan astronaut André Kuipers
Astronaut André Kuipers vloog twee keer met een raket naar de ruimte. Hij woonde 204 dagen in een wereld waaronder of boven niet bestaat. En waar je waterbollen uit de lucht kan slurpen.
Terug op aarde ver telt de astronaut over zijn avonturen in de ruimte. Overal komt André kinderen tegen met allerlei verrassende vragen! Zoals:

–          Hoe groot is de ruimte?

–          Geloof je in buitenaardse wezens?

–          Hoe voelt het om te zweven?

Journalist en schrijver Sander Koenen verzamelde de 101 grappigste, slimste en brutaalste kindervragen. Met de antwoorden van André schreef hij dit boek.

 

 

vanaf 8 jaar

Poep? Bah! Of toch niet?              

Ga met deze geweldige, grappige gids op speurtocht. Ontdek van alles over dieren aan de hand van hun poep en andere spannende sporen die ze achterlaten. Verbaas je (en huiver!) over de bijzondere dingen die je te weten kunt komen door de uitwerpselen van dieren te bestuderen. Of je nou op reis gaat vanuit je leunstoel of gewapend met een rugzak vol spullen de natuur in trekt: deze bont geïllustreerde feitjesverzameling over poepsoorten, pootafdrukken, braakballen en nog veel meer laat je de dieren van een andere kant zien. Voor je het weet ben je een doorgewinterde natuurdetective.

 

 

 

vanaf 9 jaar

Silas’ handen werden koud, maar hij merkte het niet.
Hij dacht aan mama, die ene keer in de bus toen ze zei:
‘Beloof dat je niet het bos ingaat, beloof het.’
Hij had het beloofd. Maar Rinke was in het bos en ze ging iets heel stoms en gevaarlijks doen. ‘Rinke!’ schreeuwde hij.

 

Silas verhuist met zijn moeder naar Het Zuiden, nadat zijn vader bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen. Moeder gaat in een landhuis buiten het dorp werken en neemt haar zoon mee. Hij raakt er bevriend met de blinde Johanna, aan wie hij opbiecht dat hij een wolf in het bos heeft gezien. Zij drukt hem op het hart er met niemand over te praten omdat er nogal wat mensen in het dorp zijn die van jagen houden.